Energietarieven vergelijken

 Met zoveel concurrentie op de markt voor gas en stroom, moet een energiebedrijf op een bepaald vlak uitblinken. Met uitmuntende service bijvoorbeeld, maar vooral met aanbiedingen en vaste lage tarieven. Nieuwe klanten kunnen geworven worden door het aantrekkelijker maken van het kale leveringstarief, het vastrecht en de eventuele welkomstkorting.

 

energietarieven vergelijkenHet kale leveringstarief is het tarief voor een eenheid energie, zonder de toelasting en belasting die daar nog bovenop komt. Voor stroom geldt dit per kilowattuur (kWh) en bij gas per kubieke meter (m3).

Met vastrecht wordt een bepaald vast bedrag bedoelt, wat vaak bij de maandelijkse kosten voor het energie- en gasverbruik op wordt geteld (en over twaalf maanden wordt verdeeld). Jaarlijks kan dit vastrecht oplopen tussen de €20 en €80.

Door middel van reclames laten energiebedrijven zien in wat voor opzicht zij potentiële klanten iets nieuws kunnen bieden. Als het met het kale leveringstarief en het vastrecht nog niet genoeg lukt, maken vele energieleveranciers ook gebruik van een zogenaamde welkomstkorting. Dit houdt in dat nieuwe klanten die naar hen overstappen ‘beloond worden’ met een korting. Hiermee kan het voor de nieuwe klant goedkoper uitpakken dan wanneer deze voor een andere leverancier zou kiezen. Kortingen zijn echter niet alleen voor nieuwe klanten. Aanbieders van energie bedenken steeds nieuwe stunts om klanten te werven en te behouden. Zo profiteerde je als klant van Nuon ieder jaar van één maand gratis stroom. Hoe langer de consument klant blijft, des te meer die gebruik kan maken van gratis stroom. Andere energieleveranciers, zoals Eon, hebben al eens gebruik gemaakt van een actie waarbij ze aan nieuwe klanten de korting gaven in de vorm van welkomstcadeaus: bij het overstappen naar Eon hadden deze nieuwe klanten de keuze tussen een stofzuiger, een tablet of een blender.

Energietarieven vergelijken doe je online

Als de consument het laagste tarief wil op stroom en gas, is dit ook zeer eenvoudig uit te zoeken. Via tientallen websites op internet kan men uitzoeken wat de goedkoopste en voordeligste energieleverancier voor hen zal zijn.

 

Vergelijk nu direct