Ziektekostenverzekering vergelijken

Elke burger in Nederland is verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Hierbij gaat het om een basisverzekering die het grootste deel van de kosten dekt van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Naast het basispakket kan er ook voor diverse aanvullende verzekeringen worden gekozen. Het basispakket en de aanvullende verzekering hoeven niet bij dezelfde verzekeringsaanbieder afgesloten te worden.

Ziektekostenverzekering vergelijkenAanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering op het basispakket is niet verplicht, maar kan u voordeel opleveren. Tot een aanvullende verzekering behoort ook dekking voor tandartsbezoeken. Zo’n consult kan tientallen euro’s kosten, zeker als het niet enkel om een controle van uw gebit gaat. Deze dekking is niet opgenomen in het basispakket en hier moet dus extra premie per maand over worden betaald.

Daarnaast kunt u bij lichamelijke klachten terecht bij een fysiotherapeut of acupuncturist. De kosten hiervan worden voor volwassenen niet gedekt met een basis zorgverzekering. Voor mensen die dit veel nodig hebben kunnen daarom kiezen voor een aanvullende verzekering. Hiervoor moet extra premie betaald worden, maar dit is wel goed aan te passen op de consument. Zo kan er bij bijna elke verzekeraar gekozen worden voor onbeperkte therapie of, wanneer dit juist te veel en te duur is, bijvoorbeeld achttien gedekte consulten.

Ziektekostenverzekering vergelijken

Het vergelijken van een ziektekostenverzekering wordt uiteindelijk dus voor iedereen anders: het basispakket kan alle kosten voor u dekken, maar velen kiezen voor een pakket met persoonlijke aanvullende verzekeringen. Vanaf 1 januari 2014 is het minimale eigen risico bij een ziektekostenverzekering 360 euro. Dit houdt in dat er 360 euro van de basiszorg door uzelf betaald moet worden. Wanneer de kosten hoger zijn dan dit bedrag, wordt dit gedekt door de zorgverzekeraar. Bovenop dit standaard bedrag voor eigen risico kan u er voor kiezen om dit vrijwillig te verhogen. Dit kan in stappen van 100 euro, tot een maximum van 850 euro. Bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico krijgt u een korting van de verzekeraar. De maandelijkse premie wordt dus lager bij een hoger eigen risico.

 

Vergelijk nu direct